Malakanlar,93 Harbinde(1877-1878)yıllarında Çarlık Rusya ve Osmanlı İmparatorluğu arasında çıkan savaşta Rusların, Kars,Ardahan,Batum’u işgal etmeleri neticesinde, bölgenin nüfus yapısını değiştirmek ve bu bölgeye hakim olabilmek amacıyla yerleştirdikleri Beyaz Ruslardır.
Malakanlar Rus Çarı Petro’nun uygulamalarına karşı çıkarak, bir dinsel hareket ve yaşam tarzı olan ‘Molokanizm’i hayat felsefesi olarak kabul etmişlerdir. Molokanizm Ortodoks Kilisesi’nden ayrılmış bir tarikattır. Rusya’nın Saratof ve Dambuğ bölgelerinde yaşayan Malakanlar, Rusların haftanın iki günü süt içmelerine karşı çıkarak, haftanın her günü süt içtikleri bahanesi ile dışlanmışlardır. ‘Malak’ terimi; süt içen,sütten kesilmemiş yavru anlamına gelmektedir.
Malakanlar savaşmaya ve silahlandırılmaya karşı bir millet olduklarından savaşlara katılmayı istemiyorlardı.
Kars’a sürülen Malakanlar, şehir hayatını benimseyemediklerinden kendilerine Kars ve Ardahan çevresinde köyler kurdular. Buralara yerleşen Malakanlar Osmanlı vatandaşı oldular.Bölgedeki diğer halklarla da iyi anlaştılar. Bu topraklarda hayvancılık ve tarımla uğraştılar.
Kaşar peyniri tarihi Malakanlara dayanıyor. Bölge halkı değirmencilik yapmayı, kaşar peyniri yapmayı Malakanlardan öğrendiler. Bu çalışkan halk, bölgenin iklim ve coğrafyasına uygun olarak tahıl ürünleri(arpa, buğday ,patates, şekerpancarı)ekip biçtiler. Aynı zamanda SU DEĞİRMENLERİ kurup tahıl ürünlerinin üretimini artırdılar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptılar. İyi cins atlar yetiştirdiler. Bu yetiştirdikleri atları tarım alanlarında kullandılar. Bölge halkı tarafından bu atlara ‘Malakan Atı’ denilmekteydi.
Malakanlar gelenek göreneklerine ve inançlarına bağlı, tutucu, muhafazakar ,içe kapanık sosyal yapıya sahiptiler.Kendi içlerinde akraba evlilikleri günah sayarlardı. Bölgedeki diğer etnik kökenli kimselerle evlilik yapmaktan kaçındılar. İstisna olarak birkaç Malakan Karapapaklar ile evlendi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından vatandaş olarak kabul edilmiş ve Malakanların tarımsal faaliyetlerini geliştirmeleri için arazi tahsis edildi.
Kars ve Ardahan çevresinde çok kültürlü bölge halkı ile uzun zaman barış içinde yaşamışlarıdır.
Bölge halkı tarafından çok sevilen Malakanlar Gümrü antlaşması gereğince Türk ordusunda askerlik yapmak istemedikleri için bu kez; Rusya, Avusturalya, Yeni Zelanda ve özel uçaklarla ABD’ye gittiler.
Kars ve çevresinde özellikle tarım ve hayvancılığa yaptıkları katkı sayesinde ‘Malakan ineği , Malakan atı ‘gibi özel katkıları ile ‘Malakan gibi çalışkan’ sözünü özel miras olarak bıraktılar.
Düşmanlık nedir bilmediler. Giderken evlerine ekmek ,su ve tuz bıraktılar, bizden sonrakiler aç kalmasın ve barış içinde yaşasın diye.